El-forbrug giver drivhuseffekt

Også køleskabets og fryserens elforbrug bidrager til øget drivhuseffekt, idet der udledes CO2 i atmosfæren i forbindelse med el-produktionen. CO2 findes allerede i atmosfæren, men en forøgelse af atmosfærens indhold af CO2 bringer forstyrrelser i klodens klimamønstre. I nye køleskabe og frysere er elforbruget mindsket betydeligt igennem forbedret isolering og bedre udnyttelse af kølesystemer. I dag bruger et køleskab kun den halve energi i forhold til for 15 år siden. De nye kulbrinte apparater er mindst lige så energieffektive som andre apparat typer.

Miljø og energimærkning

Der findes miljømærkekriterier for både køleskabe og frysere, både i Norden (Svanen) og i EU (Blomsten). Miljømærkerne sikrer, at produktet lever op til en række specifikke miljøkrav. Produkter med miljømærker vil derfor være blandt de mest miljøvenlige på markedet.

Alle køleskabe og frysere skal have et energimærke, det er hvertflad dem du skal på jagt efter. Energimærket oplyser kun om elforbruget og er opdelt fra A til G, hvor A er bedst med det mindste energiforbrug, mens G betyder, at apparatet er mindst energieffektivt.

Der bruges årligt over én milliard kWh til at drive køleskabe og frysere. Hvis alle valgte A-køleskabe og frysere, når de skiftede kølemøblerne ud, kunne dette forbrug sagtens halveres. Noget tyder da også på, at danskerne er ved at udskifte de gamle kølemøbler med A-mærkede nyindkøb. 52% af alle indkøbte køle/fryseskabe i 1. halvår 2001 var A-mærkede.

Nye undersøgelser har vist, at køleskabe og frysere gradvist mister deres køleevne – isolationen bliver dårligere. Derved bruges der mere el. Således kan et A-mærket køleskab blive til et B-køleskab i løbet af 3-4 år. A-kølemøbler er dog stadig det bedste valg, idet B-G mærkede kølemøbler ligeledes taber køleevnen med tiden.

Gamle køleskabe et miljøproblem

Hvert år kasseres ca. 250.000 køleskabe og frysere i Danmark. Freon i de kasserede køleskabe/frysere udgør et miljøproblem. Alle kommuner har derfor pligt til at etablere en indsamlingsordning for gamle køleskabe. Desuden tager mange forhandlere det gamle køleskab tilbage ved køb af nyt. Herved sikres det, at freon-gasserne tappes fra kølesystemet og afbrændes – eller genanvendes – på en miljøforsvarlig måde.