Bilkø på vej på ferie

Husk at tjekke din bil, inden du kører på ferie

Skal du på kør-selv-ferie, eller skal du ud og køre en længere tur, så er der ting, du skal huske at tjekke, inden du tager afsted. Nogle af tingene kan du selv gøre, andre bør du søge en autoriseret til.

Du kan gøre meget selv

Den almindelige vedligeholdelse af din bil er selvfølgelig også vigtig, når du skal på ferie. Derfor bør du tjekke og fylde op af både olie, kølervæske, bremservæske og vand, hvis bilen mangler det.

Skal du til udlandet, så tjek op på lovkrav til bilen. Sørg for eksempel for at have refleksveste til alle mand liggende i bilen samt en advarselstrekant.

Hvad end du skal afsted sommer eller vinter, er det vigtigt, at du har de rigtige dæk på bilen. Sørg derfor for at skifte dine dæk, og tjek dem for eventuelle fejl. Dækkene skal selvfølgelig også leve op til de lovpligtige krav. Sommerdæk skal for eksempel have en minimums mønsterdybde på 1,6 mm.

Men der skal også en professionel til

Selvom du med det blotte øje kan se, om lys og lygter virker på din bil, så er det en god ide alligevel at få en professionel til at tjekke lys, pærer og blinklys. Det samme gælder bilens batteri og sikringer og aircondition. Det kan være en lang og hård kør-selv sommerferie, hvis bilens aircondition går i stykker på halvvejen mod Italien.

Derudover er det vigtigt at tjekke bilens tandrem. Det skal bedømmes både på antallet af kilometer, og hvor længe siden det er sidst, at tandremmen blev skiftet. Tandremmen styrer samarbejdet mellem bilens stempler og ventiler.

Hvis tandremmen går i stykker i udlandet, kan det ske at skade bilens motor, og det vil derfor ofte koste dig mange flere penge, end hvis du får den skiftet hjemmefra. Skiftningen af en tandrem er tidskrævende arbejde, og det er derfor, det kan koste mange penge, også selvom du får arbejdet gjort her i Danmark. Under alle omstændigheder er det en god ide at tjekke din servicemanual inden ferie, så du kan se, hvor lang tid tandremmen har siddet i. Derefter kan det også godt betale sig at indhente tilbud fra forskellige værksteder, inden du får den skiftet.

Pak bilen korrekt

Når du skal pakke din bil, så er det vigtigt, at den pakkes korrekt. Har du en tagboks med på ferien, så læg gerne kun de lette ting herop. De tunge ting, du har med, skal ligge nederst og så langt fremme i bilen som muligt. Sørg også for, at der kan skærmes af om til bagagerummet. Hvis uheldet er ude, og I skal foretage en nødbremsning, vil de løse genstande kunne flyve frem i bilen og forsage unødvendig skade.

Det kan være en fordel at pakke i bløde tasker frem for store kufferter. Med taskerne vil du kunne få meget mere ind i bilen og tilpasse dem, som det passer. Skal I have dyner eller puder med, kan du med fordel købe kompressionsposer, som netop er beregnet til at komprimere. Læg dynerne i posen, pres luften ud og luk for posen igen. Så vil dynen fylde meget mindre, end hvis den blot var kommet i en sort sæk. Det kan desuden også bruges til tøj, hvis du skal have meget stort og varmt tøj med på ferien.

Husk også at tænke over, hvilken rækkefølge du pakker tingene i. Er der noget, I skal bruge undervejs, så skal det stå yderst. Ved at sætte køletasken yderst i bagagerummet kan I spare en del tid og frustrationer, når I står på rastepladsen en tidlig morgen og venter på at få morgenmad.

Skriv et svar